Bedre kost, mindre alkohol, flere ugentlige løbetur eller nul tobak fra nu af og til evighed. De fleste stifter bekendtskab med at stille sig selv en målsætning.

De første par dage forløber typisk relativt ubesværet, men så melder de små fristelser sig og pludselig giver man sig lov til ”en enkelt lille synd”. Det kan være fordi kageordningen er svær at sige nej til, når kollegaerne lokker – eller fordi et glas rødvin var absolut tiltrængt efter en hård dag. Vupti! Pludselig er du tilbage i de gamle vaner.

Men bare rolig. Er du ligesom mange andre, er der en stor risiko for, at dine målsætninger falder fra hinanden, fordi du går for hårdt på og ikke sætter en form for struktur i system. Læs nedenstående råd og bliv bedre til at nå dine mål.

Gør dig grundige overvejelser – sæt tanker og tid på dine mål

Når du gerne vil ændre din adfærd, hjælper det at være konkret. Hvis du virkelig ønsker at forstå de bagvedliggende motivationer for at mål, så sæt dig og arbejd grundigt med dem. Bliv bevidst om, hvorfor du ønsker at opnå det her konkrete mål. Skriv meget klart og detaljeret ned, hvorfor du ønsker at opnå dit mål, hvad det har af betydning og hvilke fordele, der venter på sigt. Involver gerne mennesker, der betyder noget for dig, hvis det motiverer dig.

F.eks. Kan et mål være: ”Jeg vil holde op med at ryge”.

Underforstået: Fordi mange siger, man bør stoppe. Dette er dog en målsætning, som i ligeså høj grad kan skyldes et omkringliggende pres frem for en personlig og reel motivation.

Et godt mål er derimod: ”Jeg ønsker at blive røgfri. Jeg er et forbillede for mine børn, de skal ikke risikere at få mine dårlige vaner, særligt da det kan gøre ondt på deres helbred. Når jeg ikke ryger, bliver jeg sur og kan ofte ikke kende mig selv. Jeg bider ud efter min partner og har ikke tålmodighed overfor mine kollegaer, det skal stoppes, jeg skal kunne klare mig uden tobak. Mine cigaretter koster desuden 1000 kr. vær måned. For de penge kunne jeg glæde min familie med en ekstra ferie. Desuden ønsker jeg et langt og sundt liv”.

Er dette dit mål, har du allerede gjort helt andre tanker end i første eksempel, og har flere gode grunde (motivationsfaktorer), når du starter din livsstilsomlægning i dette tilfælde.

Husk desuden at sætte dig en deadline for dine mål. Men sæt igen følelser på – tegn et billede af en situation, du gerne vil være i. F.eks. ”Det er d. 1. august. Jeg har ikke røget i 6 mdr. Jeg kan løbe op ad trapperne på kontoret uden at blive forpustet, jeg har fået mere overskud både privat og professionelt, og jeg sidder i en hytte i den smukke, svenske natur – en ferie der kun er mulig for mig og familien takket være de mange sparede penge på tobak”.

Sæt delmål

Når du starter på dine mål, kan du (eller andre) ikke klare det hele med et fingerknebs. Du skal ikke smide din cigaretpakke ud med det samme og kalde dig røgfri. Du skal derimod lægge en realistisk plan ved at bruge delmål.

  • Vil du gerne være røgfri om 6 måneder, skal du måske starte med at skære dine 20 cigaretter ned til 15 pr. dag. Hernæst 10 med brug af nikotinplaster osv.
  • Skal du tabe dig 15 kilo, skal det hele heller ikke være i løbet af første måned. Du kan ikke sulte dig til et vægttab. Sæt i stedet et realistisk mål på måske 2 kilo pr. md. og udregn det kalorieindtag, der skal til, for at det kan lade sig gøre uden du skal omlægge livet radikalt.
  • Vil du kunne læse en hel spansk bog? Start med at lære at læse et kapitel i en børnebog, dernæst en avisartikel og så din bog.

Du vil – uanset måltypen – opleve, at du langsomt, men sikkert, kommer nærmere dine hovedmål. Desuden vil det give fornyet energi og lyst, når du opnår dine delmål. Det er alt sammen små og vigtige sejre på vej mod dine større ønsker.

Rom blev ikke bygget på en dag

I forlængelse af at sætte delmål, er det vigtigt at forstå, du risikerer at løbe med panden imod en mur, hvis du starter for hårdt.

Tænk på det klassiske nytårsforsæt ”jeg skal tabe mig / være sund”. Den 1. januar vælter det ind med nye medlemmer i de lokale motionscentre landet over. Løbebåndene er optagede, der er kø i brusebadet, selv parkeringspladsen er helt optaget. Måneden efter? Der er ingen spor af de nye medlemmer fra sidste måned og parkeringspladsen er næsten din alene.

Husk at det er bedre at foretage sig noget kontinuerligt over den lange periode frem for at gå hurtigt træt og helt opgive.

Det er menneskeligt at fejle

Selvom du planlægger dine mål meget nøje, skal du huske på, at det er menneskeligt at fejle, og at det er helt ok. Det vigtige er, at du takler situationen ordentligt.

  • Er der en uge under dit vægttab, hvor du spiser mindre sundt, så er det ok. Lad være med at fokusere på det negative, men se i stedet fremad.
  • Når du kun 1 af 4 løbeture, så husk at fortætte de ellers gode takter. Se altid fremad.

Det er vigtigt, man ikke lader sig slå ud af de små ting, men bevarer blikket på de overordnede mål. Et negativt fokus fjerner lader negativitet tage over, hvilket fjerner motivationen er virker kontraproduktivt.

Med andre ord: Op på hesten igen – du kan godt!