Har du hørt om kulturchok før? Når man flytter til et nyt land, eller opholder sig i længere tid i udlandet kan det godt ske at man oplever et slags chok. Her kan du få mere at vide rundt omkring hvad et kulturchok er, dets faser og hvordan du kan komme imod sådan et chok.  

Hvad er et kulturchok?

Som allerede nævnt, oplever de fleste en slags af kulturchok når de flytter fra deres hjemmeland til et nyt land. Det sker fordi vores kultur og traditioner adskiller sig rundt omkring verden. I begyndelsen er den nye kultur og det nye land vildt spændende, man er meget interesseret i hvordan livet foregår, og synes at det er sjovt at være i nye, ukendte situationer. Denne fase kaldes ‘honeymoon’ fase. Pludselig sker det dog, at alt de nye ting bliver FOR MEGET. Man oplever et kulturchok. Det kan godt være, at du pludselig bliver irriteret og frustreret over mange ting. Du kan være i kulturchok over, små ting som fx hvad folk spiser eller hvilken slags tøj de har på. Men det kan også være, at du bliver irriteret over hvordan folk snakker og tænker på tingene. Denne fase kaldes også ‘frustration’. I den sidste fase sker der ‘tilpasning’. Her lærer du at forstå kulturen og traditioner, og vænner dig til den nye kultur. Du begynder at klarer dig.  

Hvad kan du gøre, når du er i kulturchok?

Især i den midterst fase kan det være særligt svært at nyde tiden i udlandet. Man savner sine venner, familie og måden at gøre ting på. Derfor er det vigtigt at være klar over, at det er helt normalt at opleve et kulturchok. Frustrationer er kun del af den midterste fase, alt bliver bedre igen.  

Tre tips:

  • Strukturer din hverdag så meget som muligt! Det er vigtigt at følge dine rutiner, som fx at arbejde, at læse eller at dyrke motion. 
  • Mød så mange mennesker som muligt! Det hjælper dig ved at finde nye venner, som du kan snakke sammen med, og som kan forklare dig lidt mere om deres kultur og oplevelser.  
  • Følg dine interesser og hobbyer! Du behøver ikke at blive en ekspert indenfor den nye kultur, som du oplever måske for første gang. Det kræver masser af tid og tålmodighed før man virkelig forstå en ny kultur. Derfor er det vigtigt, at bibeholde motivationen og lysten til at lære.