Hvad gør mest ondt? At få boret i bisserne eller se den store regning efterfølgende? Vi skal ikke kunne sige, hvad der er mest smertefuldt for det enkelte individ. Men vi ved derimod, hvad det kan have af konsekvenser at blive væk fra tandlægen.

Ja, du skal gå til tandlæge, men det behøver ikke være ofte

Vidste du, at en tredjedel af danskerne ikke har været til tandlæge de seneste 2-5 år?

Hvis du tænker, at du skal til tandlægen hvert halve år, er det ikke nødvendigvis sandheden. Der var engang, hvor man fik at vide, man skulle til tandlægen hvert halve år. Det skyldtes dog, at det var en rutine, men i dag er det ikke længere sådan.

Nu til dags er det tandlægen, der anbefaler dig, hvor hyppigt eller sjældent, du skal forbi klinikken. Tandlægen anvender de nationale kliniske retningslinjer til at finde ud af, hvornår han eller gerne vil se dig igen. For at kunne give dig en indikation af, hvor ofte du skal besøge tandklinikken, bliver du delt ind i en gruppe, som angiver dine tænders tilstand.

Kategorierne er samme farver som på lystavlen i trafikken, altså rød, gul og grøn. Den grønne er ikke overraskende den mest positive, da du her har sunde tænder og en sund mund. Af samme årsag kan du blot dukke op med 1 til 2 års mellemrum til en kontrol. Og da en kontrol typisk ikke koster meget mere end 3-400 kroner, er det altså ikke dine tandeftersyn, som ruinerer dig. Tværtimod forhindrer de, at der opstår en situation, hvor dine tænder bliver usunde og kræver en dyr behandling.

Den gule gruppe er for personer, der har nemt til huller i tænderne, men som selv kan være med til at forhindre, at der netop kommer huller. Det gør man ved at følge tandlægens anbefalinger, som typisk går på mindre livsstilsomlægninger. F.eks. at droppe tobak, at skære ned på sukker- og syreholdige drikke og spise bedre. Du vil i denne gruppe modtage en indkaldelse hver 6-9 måned. 

De fleste mennesker vil være i enten den grønne eller gule gruppe, men der er også nogle i den røde gruppe. Er du i denne, så skyldes det, du har en aktiv mundsygdom. Det kan f.eks. være paradentose eller andet, som betyder, du skal besøge tandlægen hyppigere end hvert halve år – måske endda to gange på et halvt år. I dette tilfælde begynder tandbehandlingerne at blive dyrere, men at holde sig fra tandlægen vil blot give flere problemer med tænderne. Og her er det ikke kun udseendet på dine tænder, du vil bemærke, for dårlig mundhygiejne kan også føre til besvær med fordøjelsen, migræneanfald og andre ubehageligheder.

Heldigvis kan du søge tilskud, hvis du er i denne gruppe, og derved få dækket store dele af din regning.

Hvor meget du skal gå til tandlægen, afhænger derfor af din gruppe. Det er dog vigtigt, du kommer afsted for at bevare et sundt tandsæt.

NB! Artiklen er udarbejdet i samarbejde med vores tandlæge i Vallensbæk.